Gatunki    i    rodzaje

Isnieją praktycznie dwa gatunki kawy: Arabica i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw. ARABICA (Coffea arabica) to najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy, odkryta i hodowana w Jemenie. Główne uprawy tej kawy znajdują się w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Charakteryzuje się zawartością kofeiny na poziomie 1-1,7%.
ROBUSTA (Coffea canephora) to gatunek kawy odkryty dopiero w XIX w. Jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - 2-4,5%.

Istnieją również inne mniej znane gatunki kawy takie jak kawa liberyjska, kawa wyniosła, czy kawa arabska skrzyżowana z kawą koszykową - Arabusta.

blog1

Arabica Etiopia Sidamo
jej ziarno wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno-czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny, głęboki, mocny aromat, lekka kwaskowość. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku.

Arabica Etiopia Djimah
specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi. Mało atrakcyjny wygląd, lecz niepowtarzalny aromat. Rośnie dziko na wys. 1200 m. n.p.m.

Arabica Excelso Kolumbia
uchodzi za najlepszą kawę kolumbijską i ma też najwyższą cenę, łagodny bardzo naturalny i delikatny smak lekko kwaskowy oraz wspaniały aromat, jej smak często bywa określany słowem "jedwabisty" należy ona bowiem do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o różnych porach dnia.

Arabica Kolumbia Supremo
Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.

Arabica Brazylijska Minas
o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowości i czekoladowym posmaku.

Arabica Brazylia Santos
wysokiej jakości ziarno uprawiane w rejon w rejonie Sao Paolo. Bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. Doskonały zamiennik dla kaw mieszanych.

Gwatemala Antiqua
dojrzewa na znacznych wysokościach. Jej pikantny i wyrafinowany oraz zrównoważony smak zaspokaja najwybredniejsze gusta koneserów, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny.

Arabica Hawajska
bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.

Jamajka Blue Montain
najdroższa kawa na świecie, doskonale zrównoważona z akcentami owocowymi i kwaskowością. Daje intensywny i mocny aromat, jej smak odznacza się niezwykłą trwałością. Kawa dla koneserów.

Arabica Honduras
dobra jakościowo kawa z wysoką kwaskowością, o łagodnym smaku. Zalecana do mieszanek średniej mocy.

Arabica Kostaryka Tarazzu
najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat, dość orzeźwiająca i mocna.

Arabica Kubańska
o czystym smaku i średniej mocy, z niską kwaskowością i dymnym posmakiem. Dobrej jakości.

Arabica Meksykańska Maragogipe
o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.

Arabica Nikaragua Superior
ma dobrą kwaskowość i naturalny koniakowy posmak, silnie aromatyczna o średniej mocy. Łagodna w smaku, zalecana do kawy espresso, świetna na śniadanie.

Arabica Nowa Gwinea
o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata o znakomitej kwaskowości. Dobra do espresso i mieszanek.

Arabica Tanzania
ostry i wyrazisty smak o łagodnej kwaskowości ze wspaniałym aromatem. Należy do najlepszych na świecie.

Arabica Kenia
jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wys. 1500-2100 m. n.p.m.

Arabica Zambia
bardzo dobrej jakości, w smaku przypomina kawę kenijską, lecz jest trochę od niej lżejsza. Zalecana do espresso i mieszanek.

Arabica Peruwiańska
o zrównoważonym smaku, niezbyt dużej mocy, dobra do mieszanek, ceniona za właściwą kwaskowość.

Arabica Indie Plantation
winny, delikatny i pikantny posmak. Po zaparzeniu gęsta i ciężka, mocna o dość dużej zawartości kofeiny.

Indie Monsoon Malabar
jedna z niewielu kaw, która poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały smak, o dużej zaw. kofeiny, doskonała popołudniowa kawa.

India Robusta Cherry
duża zawartość kofeiny, gorzkawo-cierpki posmak, mała kwaskowość o bardzo specyficznym smaku.

Robusta Indonezyjska
bardzo mocna o dużej zawartości kofeiny, małej kwaskowości i dużej gęstości.

Robusta Wietnamska
duża zawartość kofeiny, zrównoważony smak i średnia kwaskowość. Kawa średniej klasy, nadaje się do mieszanek.

Robusta Uganda
równikowy klimat tego kraju zadecydował o przewadze upraw odmiany robusta. Charakteryzują się one pełnym, bogatym smakiem, b. dobrą kwaskowością oraz równowagą. Kawa o b. dużej zawartości kofeiny.

Arabica Kolumbia Mischung (bezkofeinowa)
bogaty, doskonale zrównoważony smak, bywa z akcentem orzechowym, o średniej kwaskowości, bardzo dobrze zrównoważona. Nie zawiera kofeiny.