Kawa po...

Kawa po wlosku

1/2 litra śmietany ubić na sztywno z 60 ml likieru „Gal liano". Rozlać 4 filiżanki kawy palonej do hartowanych szklanek do wina. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.

Kawa po wiedensku

50 ml tłustego mleka ubić razem z 1 łyżeczką czekolady w proszku i 1 łyżecxzką cukru. Ubitą masę przełożyć do szerokiej filiżanki i zalać 200 ml gorąccej kawy. Na wierzchu ułożyć 2-3 łyżki spienionego mleka lub ubitej śmietany. Podawać ze szklanką wody.

Kawa po angielsku

Do naczynia wsypać 2 łyżki zmielonej kawy, dodać cukier oraz trochę zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na ogień, doprowadzić prawie do wrzenia. Odstawić, powtórzyć ogrzewanie 2x. Odstawić, przez sitko wlać do szklanki, dodać łyżeczkę miodu i bitej śmietanki, posypać cynamonem.

Kawa po irlandzku

1 łyżkę cukru przesmażyć - zrobić karmel, zalać 4 łyżkami whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać gorącą, mocna kawą, wymieszać i przykryć bitą śmietaną.

Kawa po cesarsku

1 żółtko, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki koniaku i 2 łyżki słodkiej śmietanki zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.

Kawa po jawajsku

Do tygielka wsypać 2 łyżeczki zmielonej kawy i pół łyżeczki gorzkiego kakao, dolać trochę zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimna wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać, nastepnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przewlać kawę przez sitkoi podawać w filiżankach.

Kawa po meksykansku

Wymieszać 60 ml tequili, 120 ml gorącej, mocnej kawy, 1 łyżeczkę gęstego syropu czekoladowego. Podawać w niskiej, grubej szklance.

Kawa po hawajsku

Do szklanki wlać30 ml rumu Malibu, dopełnić 150 ml kawy, udekorować bitą śmietaną.

Kawa po karaibsku

Połączyć 45 ml rumu z 1 łyżeczką cukru. Dodać 120 ml gorącej kawy i 30 ml mleka. Udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

Kawa po kubansku

Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać, następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.

Kawa po rosyjsku

Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić 4 łyżeczkami cukru i doprowadzić do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Następnie dodać 4 łyżki wódki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozlać do filiżanek, szklanek z grubego szkla lub szklanek w metalowych koszyczkach.

Kawa po turecku

Drobno zmieloną kawę wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Następnie postawić na kuchence i powoli podgrzewać tak długo, aż napar się podniesie, bez wrzenia. Proces powtarzać trzykrotnie – tuż przed zagotowaniem kawy odstawiamy ją na chwilkę z palnika, po czym stawiamy ponownie.